1

Deklica, ki na spomeniku piha milne mehurčke. Preprost dogodek brez konvencionalnega zapleta, vrha in razpleta razkriva njen intimni svet in to, kako ga doživlja. Vizualna impresija avtorice Maje Krvina z naslovom Mehurčki nas je na Festivalu AGRFT mehko, a odločno vpeljala v program kratkih dokumentarnih filmov. 

2

Četrt koraka, film režiserke Katje Predan preko slepote protagonista Boruta Vrbančiča prevprašuje človekovo zaznavanje sveta na splošno. Vidno nam je le to, kar smo zmožni občutiti. Način, kako ga ‘vidimo’, je arbitraren. Kadri filmske ekipe, ki prebijejo četrto steno, sprašujejo gledalca tako o našem doživljanju sveta kot tudi o filmu samem.

3

Odsotnost obrazov protagonistov, ki jih skupaj veže odsotnost očeta, nas popelje v zaporedje vizualnih impresij protagonistovih okolij. Biti oče, film režiserja Blaža Andraška razkriva izkušnje posameznika, prav tako pa z odsotnostjo protagonistov spašuje tudi o izkušnji slehernika. Kako razširjen je pojav odsotnosti očeta? Posledice tega, da nekdo ‘ne naredi ničesar’ so večje kot sama besedna zveza namiguje.

4

Česa vse v svojem mimobežečem življenju ne opazimo, ne vidimo? Kratki dokumentarni film režiserke Ize Mlakar To je moj dom spremlja življenja različnih voznikov tovornjakov. Njihova vsakdanja življenja nam orišejo mikrokozmos sveta, ki ga lahko ob pogledu na tovornjake na avtocestah mimogrede spregledamo ali celo označimo za nadležnega.

5

V Čutenju giba, filmu režiserke Margarete Grujić, se skriva bistvo neskončnih vaj in truda, ki ga ljudje na nastopih profesionalne plesalke ne bomo nikoli v celoti začutili. Z vpogledom v zakulisje spoznamo napor in predanost veščini, prav tako pa tudi spoznamo končni cilj mlade ustvarjalke.

6

Tudi jaz vidim spremlja tri posameznike, ki so v preteklosti izgubili vid. Preko različnih izkušenj njihovega življenja spoznavamo, kako čutijo in ‘vidijo’ svet okoli sebe. Režiserka Lana Bregar nam skozi njihove izkušnje prikaže, kaj pomi biti slep. Kot to pove Luj Šprohar, eden izmed protagonistov: ko se slepi človek zave ovire, ta nemudoma izgine.

7

Dokumentarni film prikazuje intimnost življenja, ki je sicer (morda celo nikoli) ne bi mogli videti. Z novimi pogledi spoznavamo in bolje ‘vidimo’ tako sebe kot tudi druge. Odkrivajo nam tisto, kar je očem nevidno in s tem širijo mejo vidnega v neomejeno območje nevidnega. 

Lara Šifrer

Foto: Špela Koščak