Pred slabima dvema letoma se je v eni izmed predavalnic na Trubarjevi odvil prvi pogovor o ideji zasnove bloga, ki bi služil študentom akademije za brušenje kritiške misli, deljenja izdelkov in seminarjev, ki bi drugače ostali neopaženi, v množici drugih vaj, ter razmišljanja o aktualnem na našem področju. Bistvo ideje je bilo in še vedno ostaja dejstvo, da smo uredniki platforme študentke in študenti sami, da ne odgovarjamo nikomur in si ne postavljamo nikakršnih smernic ali cenzure. Tako je nastal najprej Borštnik blog, ki pa je bil vedno le predhodnica širše, svobodnejše platforme v nastajanju – Akademijskega bloga.

A če smo si pred dvema letoma z zanosom želeli predvsem širiti tradicijo vznikajočih in ponikajočih Akademijskih glasil, brusiti svoje veščine pisanja in razmišljanja, zdaj, ko je blog končno pripravljen, da zaživi, želimo, da ne odpre prostora samo strokovno-umetniškim izdelkom, temveč tudi kritični misli in kakršni koli opredelitvi do aktualnega dogajanja. V zadnjem letu je namreč postalo precej jasno, kako krhki so navidezni temelji družbe, mehurčka v katerem živimo. Ne bomo se pretvarjali, da lahko zgolj beseda zariše realnost, ki si jo želimo. Najverjetneje ne. In najverjetneje tega bloga, če vanj študenti, pisci, ustvarjalci ne bomo vlagali sami, ne bo bralo veliko ljudi. A kot smo v zadnjem času priča nemoči medija, opazujemo tudi njegov vpliv in razpon, pa naj bo to skozi izpoved dekleta, ki je prej leta molčalo, ali skozi na Prešernovem trgu prebrano protestno pismo.

Pred nami se torej odpira nova platforma. Platforma, preko katere lahko javnosti približamo svoje strokovne izdelke, svoje umetniške stvaritve, ali pa se opredelimo do aktualnega dogajanja, pozovemo kolegice in kolege k delovanju, sodelovanju … Kar bo iz bloga nastalo, oblikujemo sami. Lahko pa platformo pustimo, da ostane še ena neizkoriščena priložnost. Aktivno delovanje, v umetnosti in v družbi se ta trenutek zdi nujno, če želimo imeti kaj besede pri prihodnosti, ki nastaja, in eden od načinov odziva na trenutno stanje je vsekakor vzpostavljanje čim več čim bolj svobodnih ter artikuliranih platform za izražanje ostrih in razumnih mnenj mladih, za izpostavljanje njihovih izdelkov. Platforma je torej postavljena. Na njej imamo študentke in študenti Akademije vso svobodo delovanja. Snovi za obravnavo je več kot dovolj.

Poteza je naša.

Uredništvo